Neden Mormiks? – Unabella

Doğal mı doğal, sağlıklı mı sağlıklı

Mor Ekmeler


Mor Ekmekler’in içerisinde bulunan mor rengin kaynağı, Sankara Beyin ve
Biyoteknoloji Araştırma Merkezi
’nde, Prof.Dr. İhsan Kara ve ekibi tarafından bilimsel çalışmalar
sonucu geliştirilen ve mor meyve-sebzelerden elde edilen, “MorMiks” isimli Ar-Ge ürünüdür.

Neden Mor Gıdalar
Tüketmeliyiz?

Fonksiyonel gıdalara olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Fonksiyonel gıdalar, tüketildiğinde sağlığımıza bir fayda sağlayan gıdalar olarak bilinmektedir. Japonya gibi gelişmiş ülkeler toplum sağlığını korumak ve güçlendirmek için fonksiyonel gıdalardan faydalanmaktadır.

Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen bu madde %100 doğal! İçeriği mor sebze ve meyvelerden elde edilen bileşenlerden oluşmaktadır. Bu bileşenler "antosiyaninler” olarak bilinmekte ve sağlığımıza birçok faydası bulunmaktadır. Fakat olumlu etkilerin ortaya çıkabilmesi için bu bileşenlerin düzenli olarak tüketilmesi gerekmekte. Antosiyaninler güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Antosiyaninlerce zenginleştirilmiş ürünler düşük glisemik indekse sahiptirler. Bu ürünlerin kan şekerini düzenlediği de bilimsel literatürde yer almaktadır.

mor-hamburger-ekmegi


Mor Hamburger Ekmeği

Ürünü görüntüle
mor-mini-sandvic-ekmegi


Mor Mini Sandviç Ekmeği

Ürünü görüntüle

MorMiks Ürünü İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

1Sağlığımızı koruyan ve güçlendiren ürünleri daha önce hiç duymuş muydunuz?
Organik gıdanın bir üst versiyonu olarak bilinen Fonksiyonel Gıdalar ya da Süper Gıdalar ile sağlığınızı korumak ve güçlendirmek artık mümkün. Fonksiyonel Gıdalar, zenginleştirilmiş gıdalar olarak da tanımlayacağımız, içerisinde sağlığımıza faydalı doğal bileşenleri barındıran oldukça özel gıdalardır. Fonksiyonel gıdaları geliştirmek için yoğun Ar-Ge çalışmalarına ihtiyaç vardır. Sankara Araştırma Merkezi olarak ürettiğimiz yenilikçi karışım ile sağlığımızı korumak ve güçlendirmek artık mümkün. Kırmızı/mor sebze meyvelerdeki özleri alarak hazırladığımız karışımla yapılan unlu mamüller mor renkte ve oldukça güçlü antioksidan özelliğe sahip.
2MorMiks Ürünü Nedir? İçeriğinde Ne Vardır?
MorMiks ürünü İstanbul Üniversitesi, Avcılar Kampüsü, Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde yer alan ve ülkemizin Ar-Ge ve endüstriyel üretimin bir arada olduğu tematik araştırma merkezi olan Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nde üretilmektedir. Mormiks temelde gıdaların içerisinde katılabilecek ve hazırlanan gıdaların Fonksiyonel Gıda olmasını sağlayabilecek, toz formda bir etken bileşendir. İçeriğinde mor sebze ve meyvelerden saflaştırılan ve sağlığa faydaları binlerce bilimsel yayına konu olan antosiyaninler (renk pigmentleri) vardır. %100 doğal ve tamamen ülke kaynaklarıyla üretilen %100 yerli bir üründür.
3Rengi neden mor? Yoksa gıda boyası mı var?
Mor renk kırmızı sebze meyvelerdeki aktif bileşenlerin doğal renginden geliyor. Aslında sebze ve meyvelerde sağlığımıza faydalı olan kısım şekerli olan kısım değil, rengini veren doğal kısım. Bu nedenle üretilen unlu mamüller de mor renkte oluyor. Teknoloji kullanılarak saflaştırıldığı için yapılan ürünün lezzetinde ve kokusunda bir değişiklik olmuyor. Yani mor renk unlu mamüller doğal tadında ve kokusunda. Tek fark içeriği mor bileşenlerce zenginleştirilmiş olması. Yani sentetik herhangi bir kimyasal içermiyor!
4MorMiks ile Neler Yapılabilir?
Başta ekmek, poğaça, açma, simit, kurabiye, tatlı, makarna olmak üzere birçok unlu mamül MorMiks katılarak geliştirilebilir. Benzer şekilde sütlü tatlılar, peynir, yoğurt gibi ürünler de MorMiks katılarak fonksiyonel hale getirilebilmektedir. Soslar, reçeller, çiğ köfteler, baklavalar vs. her türlü farklı üründe, su aktivitesinin yüksek olduğu birçok üründe rahatlıkla kullanılabilir.
5MorMiks Nasıl ve Ne Amaçla Geliştirildi?
Geleceği sağlıklı bir şekilde kuracak olan en etkili şeylerin başında “gıda” gelmektedir. Gıdaların sağlıklı olması, toplumların sağlıklı olması anlamına gelmektedir. Prof. Dr. İhsan KARA’nın tıpta 50 yılın üzerinde gerçekleştirdiği çalışmalar ve gözlemler ayrıca ekibinin özverili Ar-Ge çalışmaları neticesinde mor renkli sebze ve meyvelerden sağlığımız için faydalı bileşenler yüksek teknoloji kullanılarak saflaştırıldı ve MorMiks isimli ürün geliştirildi. Antosiyanin denilen bu bileşenler saflaştırıldığında saflaştırıldığı kaynaktan gelen tatlar son üründe kalmıyor. Böylece antosiyaninler yaygın bir biçimde her mamülde kullanılabilir hale gelmektedir. MorMiks’in geliştirilmesinin temel amacı geniş kitlelerin sağlığını sıklıkla tüketilen gıdaların zenginleştirilmesini sağlayarak, toplumda görülen kronik hastalıkların etkilerini azaltmak ve daha sağlıklı bir toplum inşa etmek amacını taşımaktadır. Antosiyaninlerin bilinen 9000’in üzerinde bilimsel yayına konu olması ve özellikle kan şekerini dengeleyerek diyabet, obezite gibi hastalıklarla mücadelede oldukça etkili olması ve düzenli kullanıldığında kalp-damar hastalıklarının, beyin-damar hastalıklarının, Alzheimer, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların ve kanser gelişiminin engellenmesindeki etkin rolü nedeniyle antosiyaninler geniş kitlelerin sağlığını koruyabilecek potansiyeldedir.
6MorMiks’le Ürün Geliştirme Bilgileri
MorMiks’le ürün geliştirirken sağlık etkilerinin görülebilmesi için genel kullanım dozu kuru madde üzerinden ortalama %8’dir. Örneğin 300 gram undan bir ekmek yapılacaksa 24 gram MorMiks ürüne eklenerek ekmek geliştirilebilir. Unlu ürünlerde eklenilen MorMiks kadar un eksiltmeye gerek yoktur. Fakat nişastalı ürünlerde eklenilen MorMiks miktarı kadar nişastanın ürün formülünden eksiltilmesi ürün geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Ürün geliştirme aşamasında Mormiks una eklenerek ürün üretimi gerçekleştirilir. Suyun az olduğu, su aktivitesinin düşük olduğu ürünlerde ise suda çözündürülerek ürüne katılır. MorMiks içerisindeki antosiyaninler özel saflaştırma yöntemleri ile saflaştırıldığı için ısıdan yüksek oranda zarar görmezler. Ürünün içeriğindeki diğer bileşenler ile etkileşim gerçekleştirebilirler. MorMiks içerisindeki antosiyaninler bazik ürünlerde mor-mavi, asidik ürünlerde ise kırmızı-mor renk verirler, bu antosiyaninlerin kendi doğalarında olan bir doğal bir etkileşimdir.
7MorMiks’le Geliştirilen Ürünler Ne Gibi Sağlık Etkilerine Sahip Olacaklar?
MorMiks’le geliştirilen ürünler, antosiyaninlerin etkilerinden dolayı “düşük glisemik indekse” sahip olacaklardır. Düşük glisemik indeks demek, tüketilen gıdanın sindiriminin %20 oranında yavaşlatılması ve böylece daha dengeli bir kan şekeri değerlerine ulaşılması anlamına gelmektedir. MorMiks ile yapılan tüm ürünler düşük glisemik indekse sahip, kan şekeri dengesini bozmayan ürünlerdir. Antosiyaninlerin günlük kullanım dozu olarak üst sınır söz konusu değildir. Örneğin, %8 oranında MorMiks’le hazırlanan bir ekmeğin 100 gramı 20 mg antosiyanin içermektedir. Bu sağlığımız açısında oldukça iyi bir orandır. Bu oranların belirlenmesinde Avrupa Gıda Otoritesi (EFSA) verileri temel alınmıştır.
8MorMiks’le Geliştirilen Ürünleri Kimler Kullanabilir?
Geliştirdiğimiz MorMiks ürünümüzle üretilen ürünleri her yaştan birey güvenle kullanabilir. Çocukların sağlıklı zihin ve beden gelişiminin sağlanması, çocukluk çağı obezitesinin engellenmesi, sağlıklı beyin gelişiminin desteklenmesi için MorMiks’le yapılan ürünler oldukça uygundur. Benzer şekilde yetişkin bireylerin sağlıklarının güçlendirilmesi ve daha sağlıklı olunması için MorMiks’li ürünler tercih sebebi olmalıdır. Düzenli spor yapanların, sağlığına dikkat eden herkesin kullanımına uygundur. Sağlıklı bireylerde sağlığın daha da güçlendirilmesi için iyi bir antioksidan kaynağıdır. Yaşlılarda demans problemlerinin azaltılması ya da gelişiminin engellenmesi, kan dolaşım problemlerinin giderilmesi ve daha sağlıklı bir kalp-damar sisteminin geliştirilmesi için MorMiks yaşlılarda da kullanılabilir. Tüm hastalık gruplarında (yüksek tansiyon, diyabet, kanser vs.) herhangi bir sakınca olmadan düzenli bir şekilde kullanılabilir.
9Ne kadar tüketmeliyim?
Ne kadar tüketmeliyim diye düşünüyorsanız, dilediğiniz kadar tüketmede herhangi bir sorun yok. Mor bileşenleri ne kadar çok tüketebilirseniz sağlığımızın güçlendirilmesi de o kadar fazla olacaktır. Mor bileşenlerin tok tutucu özellikleri sayesinde daha dengeli beslenmek mümkün. Özellikle son zamanlarda ekmek tüketimiyle ilgili çok fazla bilgi kirliliği mevcut. Kimileri tamamen bırakmamızı, kimileri kepekli ve türevlerini tüketmemizi öneriyor. Biz ise antosiyaninlerce zenginleştirilmiş ekmeğin düşük glisemik indekse sahip olduğu, kan şekerini yükselten enzimleri yavaşlattığı ve böylece daha dengeli bir kan şekeri düzeyine erişmede kolaylık sağladığını bulduk. Üstelik tadı ve kokusu bakımından normal unlu mamüllerden hiçbir farkı yok! Antosiyaninler ileri teknoloji kullanılarak saflaştırıldığı için herhangi bir farklı tatta beraberinde gelmiyor. Tamamen doğal unlu mamül tadında! Özellikle kan şekeri problemi yaşayan herkesin, obezite problemi olanların ya da zayıflıktan dolayı şikayet edenlerin ve sporcuların kan şekerlerini normalleştirmeyi hedefliyoruz! Ülkemiz için ilk olma özelliği taşıyan bu gıdaların aktif maddesi Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nde, İstanbul Üniversitesi, Avcılar Kampüsü’nde üretiliyor.